Kunskap är en lätt börda sägs det. Idag är Calle i Stockholm för att fördjupa ölkunskaperna på Södertörns Högskola. Det blir praktisk bryggning, historia, kemi, marknadsföring, studiebesök och mycket annat innan kursen är slut. Roligt och spännande – och bättre upplevelser på Pax Brygghus i slutändan hoppas vi!
Dagens praktiska uppgift var att brygga en ”APA” dvs en amerikansk pale ale – en trevlig öltyp som vi gärna brygger många gånger om. Vi kommer garanterat att ha en öl i den här stilen som en av husets öl – men exakt vilket recept det blir är inte spikat ännu. Dagens brygd är rejält humlad med en palett av olika moderna amerikanska humlesorter – det blir mycket citrustoner och fruktighet i smaken, ganska tydlig beska och lite karamelltoner från malten. För er som är intresserade; så här kan ett recept se ut:
Recipe: Kursens APA
Brewer: Calle mfl
Style: American Pale Ale
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
————————–
Boil Size: 11 l
Post Boil Volume: 10 l
Batch Size (fermenter): 9 l
Estimated OG: 1,058 SG
Estimated Color: 14,0 EBC
Estimated IBU: 48,5 IBUs
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
————
2,10 kg Pale Ale Malt [Viking] (5,0 EBC)
0,20 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC)
0,10 kg Crystal Malt – 60L (Thomas Fawcett) (118 EBC)
0,05 kg Amber Malt (43,3 EBC)
7,00 g Magnum [14,00 %] – Boil 60,0 min – 25,2 IBUs
4,00 g Irish Moss (Boil 15,0 mins)
10,00 g Cascade [6,00 %] – Boil 5,0 min – 3,1 IBUs
10,00 g Eldorado [15,00 %] – Boil 5,0 min – 7,7 IBUs
10,00 g Mosaic (HBC 369) [12,50 %] – Boil 5,0 min – 6,4 IBUs
10,00 g Nelson Sauvin [12,00 %] – Boil 5,0 min – 6,1 IBUs
1,0 pkg American Ale II (Wyeast Labs #1272)
Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 2,45 kg
—————————-
Name Step Temperat Step Time
Saccharification 67 C 60 min
Mash Out 75 C 10 min
Comments ( 0 )